Αλέξανδρος Κακούρης

Ο Αλέξανδρος Κακούρης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1990). Ακολούθησε διδακτορική έρευνα στην Αστροφυσική και στη Φυσική Διαστήματος (1997). Δίδαξε Διαστημική και Μοντέρνα Φυσική από το 1995 ως το 2001 στην Ανωτάτη Σχολή Ικάρων. Επίσης, συνέγραψε το κεφάλαιο της Διαστημικής Φυσικής στην θεματική ενότητα «Πλανήτης Γη» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Εργάστηκε επίσης ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ολλανδικό Ινστιτούτο FOM. Η ερευνητική του δραστηριότητα στο πεδίο αυτό (ως το 2001) περιλαμβάνει 9 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, 13 άρθρα σε συνέδρια και 1 εκλαϊκευτικό άρθρο. Είναι μέλος της American Geophysical Union.
Από το 2004, ασχολήθηκε με θέματα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας ως συντονιστής του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2011). Στη διάρκεια της ενασχόλησης αυτής, ασχολήθηκε με θέματα σχετικά με τη διεθνοποίηση των ανωτάτων σπουδών. Ανέπτυξε επίσης μεθοδολογίες τηλε-συμβουλευτικής σταδιοδρομίας.
Από το 2006 ως σήμερα, έχει στρέψει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σε θέματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Τα ερευνητικά αυτά ενδιαφέροντα αφορούν στην εκπαίδευση και στην μάθηση στην επιχειρηματικότητα με εστίαση στην καινοτομία, στον αναστοχασμό και στην εμπειρική μάθηση. Δίδαξε «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» από το 2007 ως το 2013 στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει ένα σχετικό βιβλίο («Εννοιολογικές Προσεγγίσεις στην Επιχειρηματικότητα Καινοτομίας»), δύο εγχειρίδια για ενήλικες των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και ερευνητικά άρθρα. Έχει διατελέσει κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια όπως και εξωτερικός κριτής σε διεθνείς διδακτορικές διατριβές. Είναι μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και του Βρετανικού Centre for Graduate Entrepreneurship.