Ιωάννης Δαγκλής

Ο κ. Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2013. Πριν από την εκλογή του στο ΕΚΠΑ, διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για σχεδόν μια επταετία.
Έχει εργαστεί κατά καιρούς σε διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας, μέλος συμβουλευτικών επιτροπών της NASA και της ESA, εμπειρογνώμων αξιολόγησης πολλών διεθνών οργανισμών, μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών του επιστημονικού του χώρου και αρχισυντάκτης (Editor-in-Chief) του Annales Geophysicae, του κυριότερου περιοδικού διαστημικής φυσικής της Ευρώπης.
Ο κ. Δαγκλής έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επιστημονική χρήση 15 διαστημικών αποστολών, με πιο πρόσφατη την ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta στον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία διαστημικής φυσικής και περισσότερες από 130 ερευνητικές εργασίες, με περισσότερες από 2000 αναφορές στο ISI (3400 στο Google Scholar) και έχει συντονίσει 25 ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ESA.